Een échte huwelijksnacht voor homoseksuelen

Een historische foto! Op 1 april 2001 om 0.00 uur was het zover. Nederland beleefde een wereldprimeur. De eerste huwelijken voor paren van gelijk geslacht werden gesloten. Daar ging heel veel aan vooraf. Dankzij Henk Krol werd na 25 jaar volhouden en steeds weer opnieuw proberen, het burgerlijk huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht.

Bij elkaar intrekken en samenwonen kon natuurlijk altijd al. Maar écht trouwen –  dat kon niet als homo of lesbienne. En waarom zouden zij geen recht hebben op een écht huwelijk en een échte huwelijksnacht? Het voelde als onrecht en dat was het ook. Henk Krol zette zijn schouders eronder.

Proefproces

Met drie bevriende juristen en de door Krol opgerichte Gaykrant, spande hij een proefproces aan. Hij organiseerde een huwelijksaanvraag voor een homoseksueel stel. Geheel volgens verwachting werd de aanvraag geweigerd. Krol stapte naar de rechter. Nergens in de wet stond namelijk expliciet dat een huwelijk alleen tussen man en vrouw kon worden voltrokken. De rechter moest zich er maar eens over uitspreken waarom de gemeente twee mensen van gelijk geslacht niet wilde trouwen. De Amsterdamse rechtbank oordeelde echter in het voordeel van de gemeente. “Nergens in de wet staat dat het huwelijk alleen bedoeld is voor een man en een vrouw, maar dat neemt niet weg dat de wetgever het huwelijk wel degelijk bedoeld heeft voor een man en een vrouw”.  De rechter bepaalde echter ook dat het aan de wetgever was daar eindelijk eens iets aan de veranderen. Krol ging voor de volgende stap.

Commissie Openstelling Huwelijk

Pas in 1996 werd door de Tweede Kamer een speciale commissie ingesteld. De ‘Commissie Kortmann’ moest de voor- en nadelen gaan inventariseren. Henk Krol was in die tijd inmiddels voorlichter van de VVD-fractie en kon vanuit die positie een belangrijke rol blijven spelen. De commissie kwam uiteindelijk tot de conclusie dat – op grond van het uitgangspunt van gelijke behandeling – een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht mogelijk moest worden. Een huwelijk kan namelijk erg betekenisvol zijn en een grote symbolische waarde hebben: het is de bevestiging van een bijzondere en langdurige relatie. Ook homoseksuelen zouden dat recht moeten hebben. Die uitspraak betekende een ommekeer in het denken over het ‘homohuwelijk’.

Wetgeving

Er was wel een wetswijziging nodig, omdat er een paar zaken anders waren. Zo worden de biologische kinderen van een vrouw die getrouwd is met een vrouw, niet automatisch ook  de juridische kinderen van de echtgenote. De wet werd door de Tweede- en Eerste Kamer geloosd en eindelijk trad de wet op 1 april 2001 om 0.00 uur in werking. Een wereldprimeur die daarna door steeds meer landen werd overgenomen. Henk Krol noemt het ‘ons mooiste immateriële exportproduct’.

Huwelijksnacht

Amsterdam, die eerder het homohuwelijk afwees, kreeg die primeur. Die nacht gingen de deuren van het Amsterdamse stadshuis open om de eerste vier paren in de echt te verbinden. Er zijn sinds die nacht al meer dan 25 duizend ‘homohuwelijken’ gesloten: 50 duizend mensen die hun bijzondere relatie bekrachtigden voor de wet. Zij hoeven vanaf die datum niet meer te spreken over een ‘geregistreerde partnerschapsnacht’ maar kunnen het gewoon hebben over een échte huwelijksnacht.

Een huwelijksnacht voor homoseksuelen. Krol regelde het.

Henk Krol: “Als ik terugkijk op mijn strijd voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk, kan ik alleen maar zeggen: het was de moeite meer dan waard. Geniet ervan, mensen!”

 Stem Lijst Henk Krol 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram