Nieuws

Henk Krol: “Een virus overkomt je als samenleving. Dat is een ramp”.

Den Haag, 5 januari 2020. Vandaag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de corona crisis. Henk Krol: “Een virus overkomt je als samenleving. Dat is een ramp. Maar er was nog een ramp: de aanpak van dit kabinet.” Hij memoreerde de aanpak in Taiwan. Daar zijn sinds het begin van de crisis slechts 7 doden gevallen. Wij hebben er ruim 11 duizend. Ook wil Henk Krol duidelijkheid over de Tweede Kamerverkiezingen. De gemeenten moeten open zijn om zonder afspraak ondersteuningsverklaringen in te dienen, maar dat is in veel gemeenten nauwelijks mogelijk.

Een virus overkomt je als samenleving. Dat is een ramp. Maar er was nog een ramp: de aanpak van dit kabinet. De minister-president wilde niet naar Taiwan kijken. Negen maanden geleden, zo vermeldde ik hier eerder, waren daar slechts 7 doden. En vandaag? Jazeker nog steeds slechts 7.

Horeca die coronaproof was moest dicht, terwijl vooral thuis de besmettingen plaatsvonden. De minister van VWS weigerde speciale ziekenhuizen. De minister-president lachte mijn voorstel over vitamine D weg, terwijl legio artsen daartoe oproepen. De verpleeghuizen werden sterfhuizen door een gebrek aan mondkapjes.De minister van VWS weigerde – zelfs na een ingelast debat – de vaccinatie te versnellen. Kon niet. En nu kan het weer wel. We zitten met minimaal 11.675 doden, én met een kapotgemaakte horeca en een deel van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB).

Ook de komende verkiezingen zullen worden beïnvloed door de coronacrisis. We vroegen al of 17 maart uiteindelijk niet verplaatst zal worden. Een duidelijk antwoord kregen we niet. Wordt ook dat besluit op het laatste moment genomen? Dat kun je al die gemeenten niet aandoen. Ze hebben het nu al zo moeilijk met het afstempelen van de ondersteuningsverklaringen die nieuwe partijen nodig hebben om mee te mogen doen. Mijn eigen partij heeft na een dag ervaring met 16 gemeenten. In Westerkwartier, Woerden, Apeldoorn, Hollands Kroon, alle gemeenten in Zuid Limburg en Rijswijk werd ons meegedeeld dat alleen op afspraak mensen tot het gemeentehuis zouden worden toegelaten. Dat is tegen de richtlijnen van de minister, maar wel een feit. Een ambtenaar van Binnenlandse Zaken belt heel keurig met gemeenten die zich niet aan de afspraken houden, maar de start viel in het water. Op zijn minst moeten er nu extra dagen dagen bijkomen. Ook moet nogmaals duidelijk worden gecommuniceerd met alle gemeenten dat dergelijke blokkades het democratisch proces ondermijnen. Helemaal bond maakten de gemeenten Hollands Kroon en Geleen het. In Hollands Kroon werd een ambtenaar op de vingers getikt door het ministerie, maar ze liet vervolgens weten haar regels toch niet aan te passen. En in Geleen kreeg ons team te horen dat ze in deze maand slechts op 4 dagen en dan ook nog eens op bepaalde tijden welkom zijn. Dat kan zo écht niet.

 

 

 

 

Meer nieuws

Henk Krol

Operatie schoon schip

Den Haag 19 januari 2021. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de val van het kabinet en de aanleiding daarvoor, de toeslagenaffaire. Henk Krol stelde

Lees meer