Inbreng Stop de avondklok

Den Haag, 21 januari 2021. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de avondklok. Krol stelt dat de neveneffecten groot zijn en het effect op het aantal besmettingen beperkt. Daarmee wordt de avondklok een te rigoureuze maatregel.

Waarom mogen we straks, nu velen van ons meer stilzitten, avonds na ons werk om gezond te blijven niet individueel gaan wandelen of fietsen?  Moeten we straks misschien onze fietsen inleveren om te voorkomen dat we iets doen wat niet mag? BOA’s en politie laten weten alles op alles te moeten zetten om de avondklok te handhaven. Zijn dat de goede prioriteiten?

Het huiselijk geweld is alleen maar erger geworden en het zal nog erger worden met de verplichte avondklok. En heb ik nu goed begrepen dat minister de Jonge de effectiviteit van een verplichte avondklok heel precies op 8 tot 13 procent schat? Hoe doet hij dat, want internationale wetenschappers twijfelen zeer. Het is in Nederland goede traditie om eerst in te zetten op het vrijwillig naleven van een gedragsmaatregel. De meerderheid doet dat. Met of zonder morren. Waarom niet eerst een oproep om ’s avonds niet het huis uit te gaan op basis van vrijwilligheid? De verplichte avondklok is disproportioneel. Er moeten toch effectievere maatregelen te bedenken zijn die minder ingrijpen op onze vrijheid. Dit demissionaire kabinet begint totalitaire trekjes te vertonen.

Ik noem in dit verband nogmaals dat build back better. Met het vorige antwoord van de minister-president werd het helaas niet duidelijker. Dus nogmaals. Wat bedoelde hij met build back better en waarom zegt hij in VN verband dat de coronacrisis een geweldige kans is. Wat houdt build back better precies in? Waarom heeft hij zoiets ingrijpends niet eerst met ons, het parlement, besproken. Hij is tien jaar premier. Waarom heeft hij nu deze verschrikkelijke crisis nodig om het beter te doen?

De minister-president roemt altijd zijn goede contacten met Angela Merkel. Kan hij ontkennen of bevestigen dat de plannen van Duitsland om de grenzen met buurlanden met hoge besmettingscijfers te sluiten ook gelden voor ons land?

Tot slot. Ik verwacht dat de avondklok nu een stap te ver is. Het kan een averechts effect hebben op de andere corona maatregelen. De nood is al erg groot. Dat baart me zorgen.

 

Meer nieuws

Machtsmisbruik

Drie weken geleden vroeg ik een brief over Build Back Better en de Great Reset van de World Economic Forum. De minister-president gebruikt die term

Lees meer

Hier-is-Henk

“Hier-is-Henk”  Verkiezingstoer Tweede Kamerverkiezingen 2021  LIJST25 Tot aan de verkiezingen op 17 maart 2021 trekt Henk Krol en zijn team door het land om u

Lees meer

Kabinet snijdt pas af

Vandaag in het debat over de nieuwe wet over de avondklok stelt Henk Krol dat het demissionaire kabinet de rechter de pas afsnijdt. Eerst het

Lees meer