Nieuws

Krol: “Wat bedoelt Rutte met Build Back Better?”

Het OMT adviseerde vandaag dat pas in maart versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn. In België zijn de maatregelen verlengd tot begin maart. Duitsland overweegt een lockdown tot begin april. Onder dit gesternte roept Henk Krol het kabinet op om de Tweede Kamerverkiezingen uit te stellen tot de zomer. Ook wil Krol weten hoe we straks de crisis uitkomen en wat de minister-president bedoelde met zijn opmerkinng Build Back Better, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VN in 2020.

Inbreng Henk Krol:

De maatschappelijke ontwrichting door corona is gigantisch.  Jongeren worden in hun vrijheid beknot. Ouderen en kwetsbaren moeten te lang wachten op een vaccin en worden bovendien geconfronteerd met leeftijdsdiscriminatie op de IC’s. Een dieptepunt. Er moet straks een angstaanjagend overheidstekort worden weggewerkt. Zieke mensen die nu niet naar een arts gaan. De zorgcapaciteit moet hoe dan ook omhoog. De vorige kabinetten hebben kortzichtig en onverantwoord bezuinigd. En last but not least, de ondernemers die hun levenswerk kapot zien gaan. Ik wil oproepen om in komende debatten de minister van EZK uit te nodigen.

Mevrouw de Voorzitter, wat mij oprecht grote zorgen baart is dat de afhankelijkheid van de overheid erín slijt. De overheid moet het allemaal oplossen. De burger mag vrijwel niets meer. Heeft de minister-president nog een actieve herinnering aan zijn uitspraak ‘Build Back Better’? Wat bedoelt de minister-president daar mee? Of praat hij mee met wereldleiders die dezelfde woorden gebruiken? Hoe gaan we de crisis uit? Veel mensen willen leven en opgroeien in vrijheid en juist niet afhankelijk zijn van de overheid.

Daarom opnieuw mijn zorgen over de democratie en de verkiezingen. Veel nieuwe partijen ondervinden dat het verzamelen van ondersteuningsverklaringen ernstig wordt belemmerd door de lockdown. Kiezers snappen niet dat dit kabinet de aanhangers van tientallen nieuwe partijen verplicht het land doorstuurt om in 20 districten 30 handtekeningen op te halen en burgers mee te slepen naar gemeentehuizen. In deze omstandigheden is dat een te grote belemmering voor nieuwe partijen.

Het OMT laat vandaag weten dat waarschijnlijk pas in maart versoepelingen mogelijk zijn. De Britse variant van het coronavirus is inmiddels opgedoken in Den Haag. In België zijn de maatregelen verlengd tot begin maart. Duitsland overweegt een lockdown tot begin april. Onder dit gesternte wil ik het Kabinet oproepen de Tweede Kamerverkiezingen uit te stellen. In de tweede termijn zal ik daartoe een motie indienen.

Meer nieuws

Henk Krol

Operatie schoon schip

Den Haag 19 januari 2021. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de val van het kabinet en de aanleiding daarvoor, de toeslagenaffaire. Henk Krol stelde

Lees meer